In het maartnummer van HI vertelden we u al over de veelzijdigheid van onze jonge fokkers over de hele wereld. Bij deze willen we nog meer zeer interessante landen en clubs aan u voorstellen.
MEINHARD HUBER, CHRISTINE MASSFELLER
HHH YOUNG BREEDERS
Het Nederlandse landschap mogen veel mensen dan wel associëren met idyllische windmolens en bonte tulpenvelden, voor een geëngageerde groep jonge mensen staat het voor heel wat anders: de fascinatie voor Holsteins. In 2003 werd de HHH Young Breeders in het leven geroepen, vertelt voorzitter Jasper van ‘t Oever. ‘Met 275 leden is de HHH Young Breeders meer dan een vereniging, het is een levendige gemeenschap van gelijkgezinden, die hun passie voor Holsteins delen,‘ aldus Van ‘t Oever. Hoogtepunt van het jaar is zonder twijfel de door de jonge fokkers zelf georganiseerde Young Breeders show. Op de vrijdag voor de HHH-show verzamelen meer dan 140 Young Breeders zich om hun vaardigheden in de scheercompetitie, het showmanship en de exterieurcompetitie te beproeven. Maar de passie stopt niet bij de landsgrenzen. Veel van de Nederlandse young breeders vertonen hun kunnen ook op het internationale toneel. Of het nu om de HHH-show gaat of om andere beurzen, de HHH Young Breeders zijn er altijd met volledige inzet bij. Het hoogtepunt van de Young Breeder Days is de door de bestuursleden georganiseerde veiling. Met veilingnummers van ruimhartige bedrijven uit de branche behaalt de veiling jaar in jaar uit indrukwekkende opbrengsten. In 2023 werd zelfs $24.000 ingezameld – een nieuw record, dat direct ten goede komt aan de Young Breeders. Maar de HHH Young Breeders is meer dan alleen show en veilingen. Clippingcursussen, excursies en de jaarlijkse Young Breeders Days staan eveneens op het programma. Daar worden niet alleen de praktische vaardigheden aangescherpt, maar wordt ook de sociale samenhang versterkt. Spellen, een gezellige barbecue en een meeslepende Young Breeders Party ronden de dag af, die de hartelijkheid en passie van de jonge Nederlandse Holsteinfokkers weerspiegelt.
DUITSLAND
Veel jonge talenten vormen de toekomst van de Duitse melkveehouderij. Net als in andere landen is er in Duitsland een nationale koepelorganisatie. Het Verband deutscher Jungzüchter (VdJ) staat als vereniging de vele regionale verenigingen van jonge fokkers terzijde en speelt een doorslaggevende rol bij de ondersteuning van jong talent. De regionale verenigingen van jonge fokkers van de verschillende stamboeken vormen de basis van de VdJ. Voorzitter Jessica Pionke vertelt ons over de vele activiteiten van de VdJ. De koepelorganisatie organiseert een breed palet aan evenementen, waaronder de tweejaarlijks plaatsvindende nationale ontmoetingsdag voor jonge fokkers, met nationale competities voor de disciplines exterieur, voorbrengen, clipping, exterieurbeoordeling en plaatsing alsmede teamwedstrijden. Er zijn juryscholingen, seminars, excursies voor jonge fokkers en deelname aan internationale wedstrijden. De nationale wedstrijden voor jonge fokkers in het kader van de German Dairy Show vormen belangrijke bijeenkomsten, legt Pionke uit. ‘Deze activiteiten bieden de jonge fokkers niet alleen een platform om de competitie aan te gaan, maar ook ruimte om te leren, uit te wisselen en te netwerken,‘ aldus Pionke.
Met duidelijke leeftijdscategorieën, waaronder jong (16-20 jaar) en oud (21-25 jaar), biedt de vereniging een breed palet aan competities en scholingen voor jonge fokkers van verschillende leeftijden. De VdJ wordt ondersteund door het nationale stamboek Rind und Schwein (BRS), met name door Dorothee Warder op het gebied van melkvee. Financiëel steunt de vereniging op sponsoring, lidmaatschapsbijdragen en subsidies, die verstrekt worden door BRS. De VdJ zet zich gepassioneerd in om de toekomst van de Duitse melkveehouderij mede vorm te geven. Door een evenwichtig programma, veelzijdige evenementen en het gebruik van moderne communicatiemiddelen ondersteunt de VdJ jonge talenten, om de volgende generatie melkveehouderij-experten te vormen. ‘We zorgen ervoor, dat we een gebalanceerd programma voor iedereen op poten zetten en proberen ook de tentoonstellingslocaties te variëren, om veel jonge fokkers mee te kunnen nemen,‘ aldus de voorzitter.
POLEN
De afgelopen jaren heeft zich een opmerkelijke beweging van jonge fokkers ontwikkeld, die de erfenis van de veefokkerij met passie en overgave op zich nemen. In 2008 werd begonnen met de oprichting van een ‘fitter team‘ door medewerkers van de Poolse organisatie van veefokkers en melkveehouders. De betrokkenheid begon met een eigen initiatief, waarbij de medewerkers en vakexperten uit het buitenland hun kennis doorgaven aan de jonge fokkers, die een bijzondere passie voor shows en het voorbrengen van dieren toonden. Die scholingen werden verrijkt met gerenommeerde opleiders als Michael Halliwell uit Groot-Brittannië, die een beduidende rol speelde bij de start van de trainingen, vertelt Roman Januszewski van het Poolse stamboek ons. Sinds 2010 hebben jonge fokkers regelmatig deelgenomen aan de gerenommeerde school voor jonge fokkers in Battice, België. Daarnaast hebben ze Polen succesvol vertegenwoordigd op de Europese Holsteinshows in Cremona, Colmar en Libramont. ‘2023 was een opmerkelijke mijlpaal voor ons,‘ zegt Januszewski. ‘Drie jonge fokkers uit Polen waren voor de eerste keer vertegenwoordigd in de ring van de Open Junior Show in Italië. Dat markeerde een belangrijke stap voor de Poolse fokkerijgemeenschap en liet de groeiende aanwezigheid op het internationale toneel zien.‘ Op dit moment nemen jonge fokkers zelfstandig deel aan evenementen, zonder formeel bij een club te horen. Maar het stamboek werkt actief aan de ontwikkeling van richtlijnen voor het oprichten van een Poolse Young Breeders Club. Dat initiatief moet de samenwerking en uitwisseling tussen de jonge fokkers ondersteunen en een solide basis verschaffen voor de Holsteinfokkerij in Polen.
YOUNG BREEDERS SCHOOL
Sinds twee decennia speelt de Young Breeders School in België een beslissende rol in de opleiding van jonge talenten in de fokkerij. De 22e editie in 2024 markeert niet alleen een mijlpaal, maar onderstreept ook de internationale uitstraling van dit unieke opleidingsprogramma. Wat in 1999 begon als een regionaal initiatief, heeft zich ontwikkeld tot een mondiale ontmoetingsplaats voor Holstein-enthousiasten. Oorspronkelijk trok de school jonge mensen uit België, Nederland, Frankrijk en Duitsland aan. Tegenwoordig komen de deelnemers uit alle delen van de wereld (23 landen), van Australië via Canada tot Italië. Elke editie is een echte culturele uitwisseling voor meer dan 150 jonge mensen uit de hele wereld. Meer dan 2000 jonge mensen hebben al geprofiteerd van de praktijkdagen en de spannende show. De school voor jonge fokkers wordt gekenmerkt door haar veeltaligheid. Met lesstof in Frans, Duits, Engels en Nederlands biedt het een omvangrijke opleiding voor jeugdigen van 13 tot 25 jaar. Op het leerplan staan niet alleen praktische zaken als de voorbereiding van dieren op keuringen, maar ook een theoretische opleiding voor marketing en veebeoordeling. Na een driedaagse opleiding aan de hand van internationaal gerenommeerde sprekers presenteren de jongelingen twee dagen lang de dieren, die hen voor de vijf dagen werden toevertrouwd, aan een jury. Deze school is een internationale uitdaging, waarbij de jonge fokkers, die op nationale evenementen de beste resultaten hebben behaald, met dynamiek en enthousiasme de strijd tegen elkaar aangaan. Tijdens de gehele opleiding zijn de jongeren ondergebracht bij fokkerijfamilies in de omgeving. Uit deze gastvriendschap ontstaan vaak vriendschappen, die jarenlang stand houden. De school wordt georganiseerd door de Association Wallonne des Eleveurs (Elevéo en Inovéo) in het kader van de Battice Agriculture Fair. Dankzij de ondersteuning van de landbouwbeurs Battice, van Holstein Quebec en andere partners is de school in staat om jaar in jaar uit jonge talenten te ondersteunen. Aan de financiering wordt bijgedragen door subsidies en startgelden van de deelnemende teams. De jongefokkersschool blijft niet alleen een plaats van kennisuitwisseling, maar is ook een symbool voor internationale samenwerking en excellentie in de rundveefokkerij. De school zal ook in de toekomst maatstaven blijven zetten en jonge talenten inspireren om de wereld van de rundveefokkerij mede vorm te geven. Haar succes is niet alleen een viering van het verleden, maar ook een belofte voor een nog succesvollere toekomst in de wereld van de landbouw.
TRENTINO
De Junior Club Trentino is een populaire vereniging van jonge fokkers in Noord-Italië. Met zijn 240 leden in de leeftijd van 6 tot 30 jaar, is deze club een belangrijke kracht in de fokkerij in deze regio. De regio, die gekenmerkt wordt door 700 kleine boerderijen met zo’n 20-30 melkkoeien, herbergt een veelvoudige selectie aan rundveerassen. De fokkerijtraditie in Trentino wordt gevierd door traditionele herfsttentoonstellingen, waarbij tot 1200 runderen worden tentoongesteld en jonge fokkers actief deelnemen aan keuringscompetities. Sinds haar oprichting in 2007 heeft de vereniging belangrijke vooruitgang geboekt, waaronder scholingen voor management in de melkveehouderij en de deelname aan nationale en internationale competities. Een hoogtepunt op de evenementenkalender is de driedaagse Junior Show in Trentino, die de jongeren de gelegenheid biedt, elkaar te ontmoeten, te trainen en verantwoordelijkheid te nemen, zowel ten opzichte van de dieren als met betrekking op hun persoonlijke ontwikkeling. De laatste editie in 2023 kon een recordbezoek van 130 jonge fokkers uit heel Italië optekenen. Dit evenement is een belangrijke bijdrage aan de ondersteuning van de veefokkerij en versterking van de gemeenschap voor jonge, gemotiveerde mensen, om het even met welk ras.